Abocadero de textos para leer en voz alta
*Lloc on abocar textos d'un recipient a un altre per mitjà de l'aproximació de les boques
Aquest espai va somiar primer ser una platja, o un pícnic al costat del riu on donar veu a textos, paraules, llengües o sons que d'alguna manera han rondat o ressonen en les propostes d'aquest Brutal 2022; va somiar crear polifonies que potser altres poguessin escoltar o que simplement es deixessin vibrar i ressonar en els propis cossos-oïdes dels lectors. Però al cap de poc, aquesta platja de textos va tenir el desig d'allotjar, friccionar, acumular i excedir-se en la quantitat de textos potencials per ser dites i va començar a somiar convertir-se en un abocador anàrquic que es desbordés i on rebuscar, excavar, furbar o ensopegar amb eclèctics cossos textuals llançats aquí per Adaline, Elena, Lara, Esther, Victòria, Anabella, Oscar, Pau, Ona, Itxaso, Julia, Iera, Ana, Sergi i Sara. Un abocador que en el seu excés ens aboqués a trobar-nos amb la inevitable incompletitud de qualsevol acostament a una història, a una narració única, a un sentit; que ens convidés a través de la porositat i hibridació de tots aquests textos per ser llegits en veu alta a experimentar tangencialment el comunicar que és la base de la trobada Brutal, donant la possibilitat que entre ells s'entretexeixin, es traspaperin, es friccionin o xoquin i impactin als nostres cossos, fragmentant-se en la seva linealitat i en el seu sentit, creant ressonàncies inesperades, permetent que les fronteres entre les preguntes i inquietuds d'unes i altres es dilueixin i facin emergir éssers fantàstics o quimeres. Així, finalment, aquest espai va decidir nomenar-se com a “Abocadero” aquell lloc on apropar o aproximar les boques de dos objectes o individus, on posar l'orella per rebre la boca, o on simplement agafar alguns d'aquests textos amb la boca.
L'Abocadero beu d'un carret ambulant on s'han recol·lectat textos diversos i eclèctics, entre ells podreu trobar frases soltes pescades a l'atzar, lletres de cançons, assaigs, escrits propis, textos referencials del procés, pintades de carrer, definicions de diccionari , un capítol del codi de navegació, llistats, poemes, cartes, novel·les, missatges en ampolla, manifestos, notícies, instruccions, informes, partides de naixement, fórmules físiques, còmics, mantres, etc. Hi ha textos per ser xiuxiuejats, altres recitats, altres cridats o balbucejats; hi ha textos per ser rapejats, o dits coralment, textos per vestir-se amb ells, potser hi ha algun text inintel·ligible, encara que no il·legible, i algun text per dir mentre es balla…
Et convidem que ens acompanyis qualsevol d'aquests dies en aquest Abocadero Brutal que s'entreteixirà amb les diverses convocatòries que farem entre el 17 i el 27 de setembre i que tindran lloc al propi espai de la Caldera o als carrers, platges i parcs adjacents i així crear juntes possibles polifonies entre totes aquestes no-històries.
ANA BUITRAGO en aquests moments els seus interessos se centren en els desplaçaments que el cos i l'acció poden posar en joc en relació amb la percepció per des d'aquí mobilitzar els nostres imaginaris coreogràfics i polítics cap a altres relacions i concepcions del món. És ballant i realitza les seves pròpies coreografies i intervencions tant en solitari com en col·laboració amb altres artistes. Al llarg dels anys ha desenvolupat una tasca docent i de recerca variada en laboratoris de dansa i moviment. Va ser codirectora d'Estudio 3, cofundadora d'UVI-La inesperada i va col·laborar en la coordinació de Desviaciones a Madrid; posteriorment ha estat membre de la Comunitat Pradillo, del col·lectiu misión Divina i de La Porta BCN. Té una àmplia trajectòria com a programadora i en processos d'acompanyament de diversos artistes i contextos de trobada o intercanvi de pràctiques artístiques.
Llicenciada en filologia anglesa per la UCM (Madrid), a Dance Performance per la SNDO (Universitat de les arts d'Amsterdam) ia Qi Gong per l'escola Serrato (Madrid-Granada). Al llarg dels últims anys coordino juntament amb Elena Córdoba i Jaime Conde-Salazar les trobades i accions de Ballar, és això el que voleu? i ha acompanyat les trobades entre creadors Brut Nature a La caldera (Barcelona), Dantzan Bilaka (País Basc) i Sólo a Pradillo (Madrid). També ha col·laborat en els processos de creació i investigació d'Ion Munduate Goldberg Versions, Cia Baal-Carolina Carrasco Ginoide i Quim Bigas Desplaçament Variable.
Més sobre Ana Buitrago a La Calderaentre el 17 i el 27 de setembre