23 set - 6 oct 2019

Brut Nature '19

Experimentació escènica sense additius

Tercera edició d'aquest dispositiu que posa en relació a una part dels creadors acollits en residència a La Caldera aquest 2019. Durant catorze dies ocuparan La Caldera, que posarà a la seva disposició tant els espais com l’equip humà i tècnic, per seguir elaborant els seus projectes individuals però també, i sobretot, per endinsar-se i deixar-se intoxicar pels universos creatius dels altres.

L’objectiu és generar un espai on sigui possible compartir les matèries de treball, els interessos, intuïcions i preguntes que estan en joc a les seves recerques. Un espai per propiciar el diàleg i poder identificar les afinitats i les friccions, per aprendre de les diferents aproximacions i estratègies a l’hora d’abordar un procés de creació.

Artistes que participen al Brut Nature '19:

Adaline Anobile
Lara Brown
Carolina Campos
Fernando Gandasegui i Marc Vives
Natalia Jiménez i José Luis de Blas
Pere Jou i Aurora Bauzà

Acompanyament d'Ana Buitrago, Itxaso Corral, Tristán Pérez-Martín i Arantza Enríquez.

ADALINE ANOBILE és coreògrafa i intèrpret. Va completar un Màster en Disseny Tèxtil abans de continuar la seva recerca en dansa. L'any 2015, va completar el seu Màster en coreografia a l'ex.e.r.ce al Centre Coreogràfic de Montpeller (FR). Les seves interpretacions es desplacen entre les experiències sensorials i l'abstracció, desenvolupant un llenguatge que sovint implica pensar i moure's amb objectes, estructures de durada i veu.

Més sobre Adaline Anobile a La Caldera

LARA BROWN, 1986. Em dedico a la investigació i creació artística des de l'escena i la performance. El desenvolupament del meu treball gira al voltant de l'anàlisi de la idea d'identitat, del cos i la transformació d'aquest com a suport artístic i generador de pensament. En la meva trajectòria està present la necessitat de travessar i pensar diferents contextos artístics en els quals l'obra sol·licita la presència del cos i el moviment, desplaçant la idea d'escena com a espectacle i proposant una altra dimensió temporal per a l'execució d'aquesta, així com una altra disposició per als ulls que la miren.

En 2021 sóc resident a Graner, amb el projecte El Moviment Involuntari en la modalitat Residència de Creació. El qual va rebre el 2019 l'ajuda a coreògrafs de la Comunitat de Madrid, per a la seva primera part. Ha estat en residència a l'Estruch de Sabadell, i pròximament formarà part del programa La Cresta a Tenerife Espai de les Arts.

He format part de la trobada BRUT 2019 de La Caldera, així com en el cicle ARAR el 2020. El meu últim treball, SER DEVENIR, ha participat en el cicle Me, Myself and I del Certamen de Coreografia de Madrid, al cicle In-prescindible de La Poderosa a Barcelona, ​​i en el programa de residències del Leal Lav a la Llacuna. El 2019, aquesta investigació també ha estat acollida en residència, amb l'assistència coreogràfica d'Idoia Zabaleta, a l'Espai Azala, gràcies al programa DANZÁLAVA. I durant l'any 2019 va ser en residència a La Caldera, Barcelona. Programat al Congrés de filosofia i dansa a Centre Coreogràfic Canal el 2019 i en el Cicle MOVER MADRID, 2020 (reprogramat el 2021). He estat performer en una Exposición coreografiada, comissariada per Mathieu Coppeland, en CA2M, i perfomer de l'exposició Todas las variaciones son válidas. Incluida ésta d'Esther Ferrer, en MNCARS. Al mes de novembre de 2018 és convidada a Tanzkongress, Saló Madrid amb Meg Stuart en col·laboració amb Abraham Hurtado.

He format part al costat de l'artista SEPA, del col·lectiu Suga, que es va inaugurar amb la beca 'Artistes en residència' de La Casa Encendida i el CA2M.

 
Més sobre Lara Brown a La Caldera

CAROLINA CAMPOS és brasilera i viu a Lisboa. Llicenciada en Comunicació i postgraduada en Fotografia. En 2019-2010 cursarà el Programa d'Estudis Independents del MACBA a Barcelona. Va començar a treballar en dansa el 1998. Des del 2007 fins al 2011 va ser ballarina de Lia Rodrigues Cia de Danças en Rio de Janeiro. Les seves dues últimes peces són PLAYA (2017) en co-autoria amb el Coletivo Qualquer (ES/BR), i NOME (2016) en co-autoria amb Márcia Lança (PT). El 2020 estrenarà la peça 'Ça Va Exploser' en col·laboració amb el coreógraf João Fiadeiro (PT). A més de les seves creacions, treballa també com assistent de Vera Mantero (PT), com intèrpret de Sónia Baptista (PT) i amb l'acompanyament dramatúrgic i mirada externa d'artistes com Calixto Neto (BR/FR), Ivan Haidar (AR), Adaline Anobile (CH/BE) i Julián Pacómio (ES) i Angela Milano (Pais Vasc). És artista associada del Atelier Real (Lisboa) i des del 2012 treballa amb João Fiadeiro en la formació i investigació a partir de la Composició en Temps Real i en la creació coreogràfica, havent realitzat workshops a diferents països com França, Portugal, Brasil, Argentina, Itàlia, i Espanya. És co-creadora i performer de les peces del coreògraf 'De Perto uma Pedra', 'From afar it was an Island' i 'O Que Fazer Daqui Para Trás'.

 

Més sobre Carolina Campos a La Caldera

FERNANDO GANDASEGUI. Artista, comissari i investigador en arts performatives. Actualment és el comissari dels festivals Domingo a La Casa Encendida i Secuencia a Fabra i Coats, i codirigeix la plataforma web Teatron. El seu treball artístic s'ha presentat a diverses institucions nacionals i internacionals i forma part de la Col·lecció del CA2M i del Archivo de creadores de Matadero. Va formar part del col·lectiu PLAYdramaturgia, i ha estat artista resident a Graner, La Caldera o Malavoadora entre d'altres. Va ser coordinador de Teatro Pradillo a Madrid i va formar part de la seva direcció artística. Ha comissariat cicles per al Festival Punto de Vista, codirigit La Plaza en Verano de Matadero o codisenyat programes de residències i investigació al Centre Cultural d'Espanya a La Paz. Ha dirigit la comunicació de diversos festivals, publicat en diversos mitjans, catàlegs i programes de comandament, i segueix escrivint al bloc.

Més sobre Fernando Gandasegui a La Caldera

NATALINA JIMÉNEZ. (Jaén, 1980). Coreògrafa, intèrpret, acompanyament artístic, docent i terapeuta shiatsu. Presidenta de l'Associació Andalusa de Dansa, PAD on gestiona el programa de formació ME DANZO TOA a Sevilla. Algunes de les seves creacions escèniques són: Goig, Pràctica a la frontera i manifest a la frontera (co-creació amb el dramaturg Jordi Gallardo), L_ENTES (co-creació amb la coreògrafa Iris Heitzinger); La Mesura del Desordre (una peça creada pel Group La Borsa, sota la direcció artística del coreògraf Thomas Hauert) i Propiamol (co-creació amb el creador Félix Arjona); Algunes d'aquestes propostes són acollides pels Festivals Grec de Barcelona, MACBA de Bracelona, Mes de Dansa de Sevilla, Ciutat Flamenco de Barcelona, Biennal de Lyon'18, beatifull Moure de Còrdova, Trobades concentrades, Sevilla entre d'altres. Rep els premis Escenaris Sevilla 2013 per la seva interpretació en Lliri entre Espines de Guillermo Weickert i premi PAD 2015 per la seva interpretació a Goig. Iniciativa i participació en projectes socials a través de la dansa com: Setmana Sana (Jornades d'arts del moviment i el contacte) a Alanís de la Serra, Teatre-dins (teatre a la presó de Quatre camins), Tran-formes (teatre social i de l'oprimit) a Barcelona, Transit_art (Associació de persones amb diversitat funcional) a Barcelona i en el Projecte Patis interiors d'Utopia, Barcelona.

JOSÉ LUIS DE BLAS (Sevilla, 1970). Dramaturg i autor teatral. Estudia Filologia Anglesa a la Universitat de Sevilla i es forma en cursos, seminaris i tallers sobre televisió, arts escèniques i dramatúrgia, a Escénica Sevilla (Taller de Dramatúrgia permanent), Aisge, Acta, Cicus (Centro de Iniciativas Culturales de la Universidad de Sevilla), Emedialab, Sources 2, y CDN (Laboratorio Rivas Cherif), entre d'altres. Entre els seus texts estrenats destaquen: Sansón y Dalí (Tintas Chinas. Festival Teatrarte, 2007. Galicia); Noche Libresca (¿Porqué Teatro? Palma del Río/Fest/Circuito Andaluz de Teatro, 2009); El camino de Santiago (Escuadra17. Maig, 2015. Galícia); El prisionero (Prisioneros. Teatros del Canal. Madrid, Avril 2016); Cisneros. La línea de tiza (Euroscena. Teatro Cervantes. Alcalá de Henares, setembre 2017); Captura y muerte de Bin Laden (Clásicos Contemporáneos. Teatro Central. Sevilla, Febrer 2018, publicada por Ediciones Antígona); i Azul Shakespeare (Pespunte producciones. Novembre, 2018. Bailén). També s'han estrenat diverses peçes breus com La carta; Eurovegas; La ciudad roja; i Diez minutos de gloria. Ruido de fondo ha sigut premiada pel XVI Certamen de Teatro Mínimo Rafael Guerrero, i 23 en el I Certamen de Textos Dramáticos José Sanchís Sinisterra. Más allá de la frontera (Ed. Iaspis, 2018). Una sel·lecció de les seves peçes curtes es recullen a Nueve piezas breves de teatro (Golem Books, 2015), i és un dels 26 autors inclosos al llibre ¿Qué se esconde tras la puerta? (Ediciones Antígona, 2016). A més, participa del IV Laboratorio de escritura teatral de la Fundación Sgae, escribint El año del Elefante (Ed. Fundación Autor, 2016) i el III Encuentro entre coreógrafos/as dramaturgos/as y directores/as organizado por el Centro de Danza Canal y Centro Dramático Nacional. Actualment, treballa en l'estrena d'Aula, una peça de dansa site–specific creada amb Natalia Jiménez Gallardo (Al novembre de 2019, Mes de Danza 26 de Sevilla), i Los árboles, de Teatro Resistente (Al febrer de 2020, Teatro Central de Sevilla).

Més sobre Natalia Jiménez, José Luis de Blas a La Caldera

del 23 setembre al 6 d'octubre

Moments d'apertura: Impossible avançar dies i horaris d’aquests moments d’apertura, us anirem informant durant la mateixa duració del Brut.