25 nov 2023

Mandíbula + Escribir con la lengua

Programa doble:

Mandíbula de Josefa Pereira

A Mandíbula, les coreògrafes Josefa Pereira i Patrícia Bergantin exploren la boca com a dispositiu mecànic i sensible, desviant, multiplicant, desplaçant i amplificant la seva producció de líquids i ajustament mandibular.

Per invitació de la curadora Ana Maria Maia, la performance va ser creada en el context de l'exposició “A Marquise, MAM i Nós no Meio” al MAM-SP, i estableix un diàleg amb “A Aranha” de Louise Bourgeois. El 2023 Josefa torna a aquest treball, integrant-se també a la companyia els artistes Natália Mendonça i Nina Botkay.

+

Escribir con la lengua de Martica Minipunto

Escribir con la lengua va sorgir com una excusa per fugir del que és alfabètic. M'ha obsessionat quanta fragilitat i quant de poder produeixen els moviments, ficcions i el lliscament de la llengua sobre el vidre. Mitjançant gestos com l'edició d'un llibre objecte, la conferència o el performance, rendir-me a aquest múscul ha agitat, políticament i poètica, la meva relació amb el llenguatge, el cos i el món. Penso en la petjada que deixa la saliva com una cal·ligrafia pròpia. Crec en la desobediència de la llengua, caòtica i eròtica, sempre que la trec, perdo la por.

Fitxa artística

Mandíbula de Josefa Pereira

Una creació de Josefa Pereira i Patrícia Bergantin
Dirigida per Josefa Pereira
Actuació i col·laboració Natália Mendonça i Nina Botkay
So de André Teles, col·laboració amb Cigarra
Llum de Josefa i Patrícia amb Aline Santini
Vestuari de Josefa Pereira
Assistència de vestuari de Lucas Koester i Marilda Pereira
Agraïments a Granja Santa Esther, Elisabete Finger i Patricia Arab

Escribir con la lengua de Martica Minipunto

Creació de Martha Luisa Hernández Cadenas (Martica Minipunto)
Acompanyament en la investigació de Mercedes Ruiz

JOSEFA PEREIRA (BR/PT) és coreògrafa i intèrpret. Viu a Lisboa, i viu entre col·laboracions en l'escena local i col·laboracions a São Paulo, la ciutat on va viure i créixer. Va completar el màster DAS Coreografia - AHK (NL) amb una beca de la Fundació Gulbenkian. El seu mètode de treball es basa en la pràctica com a força i recurs de transformació material, una cosa que és capaç de generar allò que molts anomenem ser mogut. Aquest moment en què fer alguna cosa ens desborda i llavors comencem a estar fets per allò que fèiem anteriorment. Aquí és on rau el seu encant. Quan els conceptes, els cossos, les situacions i els gestos troben un punt de força i desbordament en el quals els uns van fent els altres, i així guanyen context per autogenerar-se.

La seva pràctica artística més recent es defineix per un camp orbitant al voltant d'interessos com la monstruositat i la fabulació. Entre les seves obres col·laboratives es troben Mandíbula i Égua en col·laboració amb l'artista Patrícia Bergantin, i com a creadora a Monstra, dirigida per Elisabete Finger i Manuela Eichner. Col·laboracions recents inclouen Ruído Rosa d'Alina Ruiz Folini; As Canções que Catamos Contra os Muros que Limpamos amb Catarina Vieira i Aixa Figini; Spillovers com proposição de Rita Natálio; i dramatúrgia per O Elefante no Meio da Sala de Vânia Doutel Vaz; i Kdeiraz de Natàlia Mendonça.

Des del 2019 és professora de dansa al Forum Dança, i també imparteix tallers i laboratoris de creació, fent d'aquest un espai d'experimentació i intercanvi de la seva pràctica artística i recerca amb altres artistes i interessos. A més de col·laboracions i associacions, es dedica a la creació i circulació de les seves obres Hidebehind (2018) i Glimpse (2020) i Calor (2022), que formen part de la trilogia Bestiário PINK. I el 2023 s'estrena una nova creació del grup Campo Força Chama. Les seves obres ja han circulat pel Festival Cumplicities (PT); Teatro do Bairro Alto (PT); Acker Stadt Palast (DE); Museu Modern (SE); Biennal de Dansa SESC (BR); Festival Internacional de Dansa Contemporània-FIDCU (UR); Museu d'Art Modern - MAM-SP (BR); Festival de Teatre Meteor (NO), entre d'altres.

Més sobre Josefa Pereira a La Caldera

MARTHA LUISA HERNÁNDEZ CADENAS - Martica Minipunto (Cuba, 1991). Escriptora i performer. Graduada de la Universitat de les Arts, ISA. Els processos d'arts vives potencien col·laboracions transdisciplinars i experimentals. Entre les seves creacions recents: Una ópera china (2018), Las fundadoras (2019) i No soy unicornio (2019-2021). Ha publicat Días de hormigas (Ediciones Unión, 2018), Los vegueros (Colección Sureditores, 2019) i La puta y el hurón (Éditions Fra, 2020). Ha participat en programes internacionals com: Experimenta Sud (Colòmbia, 2019), Panorama Sud (Argentina, 2019), Festival Sâlmon (Barcelona, ​​2020), Festival Poesía en Voz Alta, UNAM (Mèxic, 2021), Festival Santiago a Mil (Xile , 2021), Festival de Letras de Bilbao (Bilbao, 2021), La Serre Art-Vivans (Montreal, 2018), Young Curators Academy (Herbstsalon, Maxim Gorki, Berlin, 2019) i Watch and Talk (Zürcher Theater ). Fundadora de l'editorial independent Ediciones sin sentido. Va coordinar el Laboratorio Escénico de Experimentación Social, LEES, 2016-2020.

Més sobre MARTHA LUISA HERNÁNDEZ CADENAS a La Caldera

Dissabte 25 de novembre, a les 20h