Quim Bigas

QUIM BIGAS BASSART va néixer a Malgrat de Mar i viu entre Barcelona i Copenhaguen. Artista que treballa dins dels camps de la coreografia, la dramatúrgia i els procediments informacionals. Es dedica a projectes que volen desplegar un sentit del lloc mitjançant el dispositiu de la dansa i la coreografia. El treball artístic que ha estat realitzant durant els darrers anys, ja sigui dins d’un marc d’investigació o amb formats més pensats com a producte, utilitza diferents elements o constitucions de l’esdeveniment per contribuir i concebre trobades.

Sovint en els seus treballs utilitza procediments documentals per tal de desplegar una possibilitat coreogràfica que obre perspectives de temps continuades. Sovint es preocupa sobre com obrir modes d’ésser a través de l’apropament a la conjunció entre memòria, experiència subjectiva i absència. A més, també està compromés al paper del cos com una entitat somàtica que manté les seves preguntes i preocupacions sobre les perspectives d’allò real.

Des del 2018, és professor associat en coreografia a Den Danske Scenekunstskolen a Copenhaguen. Entre el 2018 i el 2021 forma part del projecte de la UE Dancing Museums, en col·laboració amb la Fundació Mirò (Barcelona) i el Mercat de les Flors (Barcelona). Entre el 2018 i el 2020 forma part del projecte de la UE More Than This, en col·laboració amb la Universitat Carlos III (Madrid) i Mateo Feijóo-Naves Matadero (Madrid). Durant el 2019, Quim ha estrenat DV (Desplaçament Variable) al Mercat de les Flors a més d’haver participat en una sèrie de conferències perfomatives al voltant d’arxius a DV (Desplega Visions). També segueix girant amb els seus anteriors treballs MOLAR, APPRAISERS i LA LLISTA

2023
Residències en xarxa

ERA

ERA posa en sobre-posició diferents situacions i narratives. Per una banda, la terra, el sòl, una superfície que està plena d’història. Fem un exercici a acostar-nos, a invocar, un temps que és llunyà. Per una altra banda, la història d’un Esbart, Esbart Rocasagna i les històries individuals de la seva gent. Una mena de trobada entre l’individu i el col·lectiu en el que pertany. Una celebració.

Finalment, un univers coreogràfic, el de Quim Bigas, que vol obrir interpretacions i contextos per les nostres danses. Aquest projecte ha brindat una oportunitat a l’Esbart Rocasagna per poder crear quelcom des de zero amb una mirada nova i col·laborativa, tot participant d’una simbiosi amb Quim Bigas, que va més enllà dels gèneres de dansa tradicional o contemporanis.

Hem treballat amb els elements que caracteritzen a l’Esbart per crear una peça amb caràcter propi, on allò important és posar en valor les persones i els vincles que les uneixen. Vincles que es fan amb la terra, amb la història dels llocs, dels cossos i dels col·lectius, i les nostres mirades cap al futur. Vincles que van teixint, com un macramé, formes de trobar-nos i de seguir construint juntes.

Residència en col·laboració amb el Premi Delfi Colomé i la Fira Meditarrània.

Ficha artística

Un projecte iniciat per l’Esbart Rocasagna.
Concepte i direcció: Carles Janer amb el punt de partida del Cos de Dansa de l’Esbart Rocasagna.
Intèrprets: El Cos de Dansa de l’Esbart Rocasagna, són: Adela Ruiz, Adrià Nicolàs, Aida Inglada, Aina Rosell, Anna Maria Sánchez, Blai Rosell, Clara Rosell, Clàudia Pascual, Cristina Bargalló, Dídac Jaquet, Laia Muray, Laia Sánchez, Laura Sánchez, Mariona Auton, Mireia López, Oriol Rosell, Sabina Catalinas i Txell Muray.
Creació i coreografia: Quim Bigas juntament amb el Cos de Dansa de l’Esbart Rocasagna i Carles Janer.
Espai sonor i edició sonora: Pau Matas amb músiques i/o fragments de:
Les violines; Rodrigo Cuevas i Baiuca; OMAC- Dani López i Anna Ferrer; Marina Herlop; Alexandræ; Elena Tarrats i Marc Vilajuana; Fast Boo, Marina Herlop i Òscar Garrobé; Subliminal ; La Fúmiga, El Diluvi i Vadebo; Irieix i Enric Cassases; Ebri Knight; Josep Sancho i Marraco; Judit i Meritxell Neddermann; Coral Artesans - Jordi Llavina i José
Manuel Pagán; Joana Dark i Judit Pi Aloy; Marala; Roba Estesa; Oques Grasses i Rita Payés.
i composicions originals de: Blai Rosel i una especial col·laboració de Gabriel Kazz amb la cançó original “Temps”.
Disseny i conceptualització del vestuari: Andrea Otín en col·laboració amb l’equip de majordomia de l’Esbart Rocasagna: Aïda Huertas, Anna Sánchez, Ilda Gili, Maria Manzano i Meritxell Altarriba, Carme Ferrer, Carmen Heredia i Rosa Mª Ribas.

Confecció de vestuari: Rosa Sendra, Rosa Mª Torner i el grups de teixidores voluntàries de Gelida.
Equip de difusió i comunicació: Gala Media amb l’equip de l’Esbart Rocasagna: Adrià Nicolàs, Aina Rosell, Blanca Pascual, Mariona Tetas,
Oriol Rosell i Pol Jaquet.
Producció: L’equip de l’Esbart Rocasagna: Alba Coma, Anna Romeu, Bibiana Crespo, Jesús Delgado, Jordi Rosell, Mónica Prats, Regina Colorado i Jaume Palau, amb el suport de Marina Escoda durant el procés de creació.
Equip Tècnic: Francesc Voltà, Gemma Rosell, Jaume Pascual, Josep Manzano, Julio Sánchez, Marc Gargallo, Lluís Rosell, Pep Rosell, Pere López, Pol Jaquet, Quim Coma i Ramon Tetas.
 
Seguiment del projecte: Jordi Fosas - Fira Mediterrània
Premi Delfí Colomé
Coproducció de: Fira Mediterrània de Manresa, Festival Ésdansa de Les Preses, Dansa Metropolitana, Familia de Delfí Colomé, Sismògraf d’Olot, Festival Dansàneu de Les Valls D’Àneu i Mercat de les Flors.
Amb el suport del Pla d’Impuls a la Dansa d’Arrel Tradicional Catalana.
Amb el suport de: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Amb la col·laboració de: Ajuntament de Gelida, Consell Comarcal de l’Alt Penedès i Diputació de Barcelona
Agraïments: Coral Artesans, Can Pasqual (Noemí Vilaseca i Francesc Pascual), Lluís Rius, Tristan Martín, Rosalia Zanon, Gabriel Kazz, Martina Pujol i Joana Pérez.


 

2019
Residència de creació

Desplaçament variable

DV (Desplaçament variable) és una peça de dansa documental que pren com a punt de partida el registre audiovisual d’un centre de dansa. En aquest cas, ens hem centrat en alguns dels treballs en solitari d’aquest recurs.

A través de 3 intèrprets que ens narren amb els seus cossos els desplaçaments de 38 solos, apareixen en escena diferents gramàtiques corporals. Aquests desplaçaments, donen continuïtat i afegeixen nous afectes a allò que ja ha estat realitzat i emmagatzemat en el registre. Aquí, el concepte d’arxiu és desvetlla com una entitat en moviment continu i com un lloc des d’on disparar els sentits.

Una proposta on allò visible i invisible van agafats de la mà;  on les referències van prenent espai i presenten possibles ordres que reformulen les nostres maneres de veure i de generar sentit.

Estrena al Mercat de les Flors al Juliol del 2019.

2017
Residència de creació

APPRAISERS

El projecte APPRAISERS explora la ramificació de formats, conceptes i metodologies relacionades amb la informació i les dades en temps real a través de diferents estètiques de producció. Per a això, navega amb la idea d'el cos com a arxiu o canal informatiu, com a reflex de l'consum i de el procés d'etiquetatge. Simultàniament, és una pràctica coreogràfica aplicable a molts camps que està preparada per ser compartida en qualsevol moment. A través del desenvolupament d'habilitats i regles, APPRAISERS pretén donar visibilitat al que present, així com potenciar la idea que som "creadors de la nostra pròpia realitat".

A partir de la "nova" era de la informació, hem adquirit la capacitat de ser prosumidors (productors i alhora consumidors). En certa mesura, el present és un concepte que està en continu diàleg entre el nostre cos productor i el seu context; afrontándonos a la capacitat de quedar-nos i ser capaços d'informar-nos dins el context en el qual habitem. A causa de l'existència de moltes tecnologies i dispositius que faciliten un enfocament diferent cap a l'encarnació de la presència, "només" estar "aquí i ara" és una tasca cada vegada més complexa. El desig compulsiu i la presumpció de compartir informació i experiències a través de les plataformes de mitjans socials s'ha convertit en part de la rutina de la vida diària. De forma explícita, l'ull es converteix en un filtre per discernir el que és de valor. Aquest nou comportament afecta la nostra capacitat d'observar, de comportar-nos, d'entendre'ns i tenir experiències. Aquesta domesticació social dels mitjans de comunicació resulta en un desinterès cap als llocs físics que habitem i les relacions que generem amb els nostres cossos.

Aquest projecte va començar el 2011 i està en constant evolució, re-adaptació i re-configuració. Fins ara, el treball ha tingut diversos formats: diàleg coreogràfic, estructura de moviment, estructura de veu, exposició cartogràfica, una conferència en solitari, un disparador per a una conversa i un Tesaurus. L'objectiu d'el projecte és mantenir la inversió en els formats, formes de compartir la mateixa idea i suscitar preguntes que posen la seva atenció en la presa de decisions, el treball, el consum i el procés de classificació. Tot i que això sembla un objectiu força general, és molt específic. El projecte se centra de manera precisa en "la informació que ja és aquí" utilitzant la mirada per crear un engrossiment del que és concret. El treball s'obre als sentits per la simplicitat de la seva tasca, es converteix en compartible i en una conversa que es desenvolupa amb potencial inherent a expandir-se.