Quim Bigas

QUIM BIGAS BASSART va néixer a Malgrat de Mar i viu entre Barcelona i Copenhaguen. Artista que treballa dins dels camps de la coreografia, la dramatúrgia i els procediments informacionals.Es dedica a projectes que volen desplegar un sentit del lloc mitjançant el dispositiu de la dansa i la coreografia. El treball artístic realitzat durant els darrers anys utilitza diferents elements o constitucions de l’esdeveniment per contribuir i concebre trobades.Sovint en els seus treballs utilitza procediments documentals per tal de desplegar una possibilitat coreogràfica que obre perspectives de temps continuades. Sovint es preocupa sobre com obrir modes d’ésser a través de l’apropament a la conjunció entre memòria, experiència subjectiva i absència. També està compromés al paper del cos com una entitat somàtica que manté les seves preguntes i preocupacions sobre les perspectives d’allò real.Des del 2018, és professor associat en coreografia a Den Danske Scenekunstskolen a Copenhaguen.Entre el 2018 i el 2021 forma part del projecte de la UE Dancing Museums, en col·laboració amb la Fundació Mirò (Barcelona) i el Mercat de les Flors (Barcelona) i del projecte de la UE More Than This, en col·laboració amb la Universitat Carlos III (Madrid) i Mateo Feijóo-Naves Matadero (Madrid).

2019
Residència de creació

Desplaçament variable

DV (Desplaçament variable) és una peça de dansa documental que pren com a punt de partida el registre audiovisual d’un centre de dansa. En aquest cas, ens hem centrat en alguns dels treballs en solitari d’aquest recurs.

A través de 3 intèrprets que ens narren amb els seus cossos els desplaçaments de 38 solos, apareixen en escena diferents gramàtiques corporals. Aquests desplaçaments, donen continuïtat i afegeixen nous afectes a allò que ja ha estat realitzat i emmagatzemat en el registre. Aquí, el concepte d’arxiu és desvetlla com una entitat en moviment continu i com un lloc des d’on disparar els sentits.

Una proposta on allò visible i invisible van agafats de la mà;  on les referències van prenent espai i presenten possibles ordres que reformulen les nostres maneres de veure i de generar sentit.

Estrena al Mercat de les Flors al Juliol del 2019.

2017
Residència de creació

APPRAISERS

El projecte APPRAISERS explora la ramificació de formats, conceptes i metodologies relacionades amb la informació i les dades en temps real a través de diferents estètiques de producció. Per a això, navega amb la idea d'el cos com a arxiu o canal informatiu, com a reflex de l'consum i de el procés d'etiquetatge. Simultàniament, és una pràctica coreogràfica aplicable a molts camps que està preparada per ser compartida en qualsevol moment. A través del desenvolupament d'habilitats i regles, APPRAISERS pretén donar visibilitat al que present, així com potenciar la idea que som "creadors de la nostra pròpia realitat".

A partir de la "nova" era de la informació, hem adquirit la capacitat de ser prosumidors (productors i alhora consumidors). En certa mesura, el present és un concepte que està en continu diàleg entre el nostre cos productor i el seu context; afrontándonos a la capacitat de quedar-nos i ser capaços d'informar-nos dins el context en el qual habitem. A causa de l'existència de moltes tecnologies i dispositius que faciliten un enfocament diferent cap a l'encarnació de la presència, "només" estar "aquí i ara" és una tasca cada vegada més complexa. El desig compulsiu i la presumpció de compartir informació i experiències a través de les plataformes de mitjans socials s'ha convertit en part de la rutina de la vida diària. De forma explícita, l'ull es converteix en un filtre per discernir el que és de valor. Aquest nou comportament afecta la nostra capacitat d'observar, de comportar-nos, d'entendre'ns i tenir experiències. Aquesta domesticació social dels mitjans de comunicació resulta en un desinterès cap als llocs físics que habitem i les relacions que generem amb els nostres cossos.

Aquest projecte va començar el 2011 i està en constant evolució, re-adaptació i re-configuració. Fins ara, el treball ha tingut diversos formats: diàleg coreogràfic, estructura de moviment, estructura de veu, exposició cartogràfica, una conferència en solitari, un disparador per a una conversa i un Tesaurus. L'objectiu d'el projecte és mantenir la inversió en els formats, formes de compartir la mateixa idea i suscitar preguntes que posen la seva atenció en la presa de decisions, el treball, el consum i el procés de classificació. Tot i que això sembla un objectiu força general, és molt específic. El projecte se centra de manera precisa en "la informació que ja és aquí" utilitzant la mirada per crear un engrossiment del que és concret. El treball s'obre als sentits per la simplicitat de la seva tasca, es converteix en compartible i en una conversa que es desenvolupa amb potencial inherent a expandir-se.